Sfânta Mănăstire Voroneţ. Un sfert de veac de la reînfiinţare

La Mănăstirea Voroneţ va avea loc joi, 26 mai, de la ora 17:30, lansarea volumului ,,Sfânta Mănăstire Voroneţ. Un sfert de veac de la reînfiinţare", Editura Doxologia, 2016. Evenimentul cultural se va desfăşura în ziua punerii pietrei de temelie, acum 528 de ani, a vestitei ctitorii a voievodului Ştefan cel Mare. La lansarea de carte va fi prezent şi ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.


La Mănăstirea Voroneţ va avea loc joi, 26 mai, de la ora 17:30, lansarea volumului ,,Sfânta Mănăstire Voroneţ. Un sfert de veac de la reînfiinţare", Editura Doxologia, 2016. Evenimentul cultural se va desfăşura în ziua punerii pietrei de temelie, acum 528 de ani, a vestitei ctitorii a voievodului Ştefan cel Mare. La lansarea de carte va fi prezent şi ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Volumul a fost tipărit cu binecuvântarea ÎPS Teofan şi îngrijit de monahia dr. Gabriela Platon şi conf. Carmen Cornelia Balan, „document complex al celor 25 de ani de nouă viaţă monahală aici, sub înţeleapta stăreţie a stavroforei Irina Pântescu”.
Mănăstirea Voroneţ a fost construită de Ştefan cel Mare în 1488, ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru că l-a ajutat să-i învingă pe turci. El a făcut această mănăstire într-un timp record pentru vremurile de atunci, şi chiar şi pentru cele de astăzi, în trei luni şi trei săptămâni de la punerea pietrei de temelie până la sfinţire. Ştefan cel Mare i-a făgăduit Sfântului Daniil Sihastrul că va face o mănăstire şi i-a dat hramul principal Sf. Gheorghe.
Cu un sfert de veac în urmă, la 1 aprilie 1991, după mai mult de două secole (206 ani) de la ziua neagră când călugării ieşeau plângând pe poarta mănăstirii, Voroneţul şi-a reluat viaţa monahală, reînviindu-şi Duhul de adevăr, iubire şi neasemuită frumuseţe duhovnicească. În 1785, printre cele 23 de mănăstiri desfiinţate după anexarea părţii de nord a Moldovei la Imperiul Austriac, s-au închis şi porţile ctitoriei monahale Voroneţ, chiliile călugărilor alungaţi ajungând treptat ruine. Din foştii lucrători pe pământurile mănăstirii s-a format satul Voroneţ, iar sfântul locaş, fără asemănare în lume, – Biserica cu hramul Marelui Mucenic şi Purtător de Biruinţă Sf. Gheorghe începu să fie folosită la oficierea slujbelor pentru credincioşii din parohie. Dar, după cum ne demonstrează istoria, nici o stăpânire străină nu e veşnică. Mai degrabă ori mai târziu toate imperiile se năruiesc. S-a stins demult strălucirea puterii habsburgilor, dar fărâma de cer pogorâtă pe pământ la Voroneţ, dăinuieşte triumfător peste semeţia împăraţilor lumii.

Galerie foto
Statistici articol
Dacă ți-a placut, dă-i o notă !
Număr vizualizări articol: 909
Vremea în Voroneț
Comentarii

Vremea in Bucovina