Biserica Sfantul Andrei - locul unde se roaga mii de suceveni din cartierul Burdujeni

Biserica Sfantul Andrei - locul unde se roaga mii de suceveni din cartierul Burdujeni

Biserica Sfantul Andrei din Burdujeni, închinată ,,celui întâi chemat dintre apostoli”.


Biserica „Sfântul Andrei” din Suceava este o biserică ortodoxă construită între anii 1992-1997 în cartierul Burdujeni al municipiului Suceava. Lăcașul de cult este localizat pe Calea Burdujeni nr. 12, în zona Cuza Vodă II, în apropiere de ieșirea din oraș către Botoșani, pe partea dreaptă. Biserica are hramul Sfântul Andrei, sărbătorit la data de 30 noiembrie.

Istoric

Construcția bisericii a început în anul 1992, fiind executată după un proiect realizat de arhitectul Constantin Gorcea. Lucrările au fost finalizate cinci ani mai târziu, când arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Pimen Zainea, a săvârșit ritualul de sfințire. Noul lăcaș era menit să deservească populația cartierului de blocuri Cuza Vodă, construit în perioada regimului comunist.

Apariția acestui edificiu religios s-a realizat pe fondul lipsei unui lăcaș de cult ortodox pentru locuitorii din Cuza Vodă. Înainte de construirea Bisericii „Sfântul Andrei”, în Burdujeni (cel mai mare cartier sucevean) mai existau doar Biserica „Sfânta Treime” (1851) și biserica din cadrul Mănăstirii Teodoreni (1597), ambele situate în Burdujeni-Sat, o zonă de case, mai puțin populată și aflată la nord de Cuza Vodă.

Biserica „Sfântul Andrei” a fost pictată pe interior între anii 1999-2002. Lucrările de pictură au fost realizate în tehnică fresco de către profesorul Dan Gogu, pictor de categoria I din București.

Biserica „Sfântul Andrei” din Suceava a apărut în spiritul evlaviei, ce o poarta poporul roman pentru Sfantul Apostol Andrei ,,celui întâi chemat dintre apostoli”, pe un teren inițial propus construirii unui cinematograf.

În data de 18 august 2002, Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a săvârșit ritualul sfințirii întregii biserici.

Galerie foto
Statistici articol
Dacă ți-a placut, dă-i o notă !
Număr vizualizări articol: 306
Vremea în Suceava
Comentarii

Vremea in Bucovina